

MERIMUOVIN UUSI ELÄMÄ
Maailman meret ovat täynnä muovia, eikä Itämerikään ole säästynyt saasteelta. Tämän vuoksi Helsingin kaupungin Itämerihaaste onkin nostanut muovisaasteen vähentämisen tämän vuoden nopeiden kokeiluiden kärkiteemaksi.
TIIMI
Bloft design lab valittiin mukaan nopeisiin kokeiluihin testaamaan meri- ja rantamuovin kierrätystä 3D-tulostamalla. Olemme kehittäneet 3D-suurtulostimen ja muovimurskeen prosessointiin soveltuvan tulostuspään, joiden avulla aiomme testata uutta muovinkierrätysmenetelmää.
Keräämme Helsingin rannoilta muovijätettä, joka lajitellaan, pestään ja murskataan sopivan kokoiseksi hiutaleeksi. Niistä 3D-tulostamme Romu Shapes -muotoilijoiden suunnitteleman SUP-laudan.
Bloft design lab on tutkinut ja kehittänyt 3D-suurtulostusteknologiaa vuodesta 2018 lähtien. Viime vuonna testasimme tulostimen ensimmäistä iteraatiovaihetta kahden suuren projektin yhteydessä. Niistä kerätyt havainnot ovat vaikuttaneet tulostimen nykyisen kehitysvaiheen suunnitteluun. Olemme myös parantaneet tulostimen suoritusarvoja moninkertaisesti, ja pyrimme tällä versiolla jo lähelle tuotantomallia.
Atte Linna
CEO, Designer

Share the amazing things customers are saying about your business.
Ville Ojala
Designer

Share the amazing things customers are saying about your business.
Itämerihaaste on Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen verkostoaloite, joka kutsuu organisaatiot sitoutumaan Itämeren suojeluun niiden itse laatimien Itämeri-toimenpideohjelmiensa kautta. Vuonna 2018 Itämerihaasteen verkostoon kuului jo 270 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista.
SUP-LAUTA
Ensimmäisen tulostinprototyypin äärellä käytyjen keskusteluiden ja Ronin surffikokemusten pohjalta syntyi ajatus merimuovin hyödyntämisestä surffilaudan valmistukseen. Itämerihaasteen nopeat kokeilut tarjosivat loistavat raamit viedä ajatus toteutukseen. Toimme idean lähemmäs Suomen olosuhteita ja päätimme surffilaudan sijaan toteuttaa SUP-laudan, jotka ovat viime vuosina tulleet entistä suositummiksi.
Elvis Muhonen
Designer

Share the amazing things customers are saying about your business.
Ron Repo
Designer

Share the amazing things customers are saying about your business.


Tiesitkö, että empiiristen tutkimusten mukaan jo haurastuneen muovin ominaisuudet saadaan pitkälti elvytettyä sulattamalla se uudelleen.
HAASTAVA MATERIAALI
Maailman meriin on arvioiden mukaan päätynyt jo 150 miljoonaa tonnia muovia, ja määrä lisääntyy 8 miljoonalla tonnilla joka vuosi. Muovi altistuu meressä suolavedelle ja auringon UV-säteilylle, jotka haurastuttavat sen rakennetta. Aallot ja jauhava liike rannalla tai meren pohjassa hajottavat sen ajan saatossa mikromuoviksi, josta kuitenkin vain pieni osa oikeasti biohajoaa.
Merestä talteenotettu muovi on usein liian likaista ja vaikeasti käsiteltävää ollakseen perusta kannattavalle liiketoiminnalle. Yritämme luoda teknologiallamme edellytykset merimuovin kierrättämiseen, ja sillä tavoin myös paikalliselle kierrätysliiketoiminnalle.
TEKNIIKAN RAJOITTEET
Merimuovin epäpuhtauksien vuoksi sen käyttö 3D-tulostimien raaka-aineena on ollut hyvin rajallista. Pääsääntöisesti sitä on käytetty kokeellisten tulostusmuovilankojen valmistukseen, joita käytetään lankapursotusmenetelmällä toimivissa tulostimissa. Epäpuhtaudet kuitenkin voivat helposti tukkia tulostimien suuttimen. Muovin prosessointi tulostuslangaksi on myös turha välivaihe, joka vain kuluttaa energiaa ja resursseja.
Huomasimme ensimmäisen tulostinprototyyppimme kanssa, että lankapursotustekniikka ei sovellu työpöytämallia suurempaan tulostimeen. Teknologia muodostuu pullonkaulaksi niin ekologisuuden, taloudellisuuden ja tehokkuuden suhteen.

Tiesitkö, että tavanomaiset lankapursotustulostimet käyttävät 0,4 mm suutinta, joka tukkeutuu helposti esim. muovin sekaan jääneen hiekanjyvän vuoksi.

Tiesitkö, että muovin kierrätyksen hyödyt kumuloituvat.
Jo ensimmäisen kierrätyskerran jälkeen muovin prosessoinnin hiilijalanjälki pienenee 50%
MUOVIROSKASTA RAAKA-AINEEKSI
Otimme tavoitteeksemme kehittää seuraavaan 3D-suurtulostinprototyyppiimme uudenlaisen tulostuspään, jolla pystymme ohittamaan lankapursotustekniikan hankalimman vaiheen, eli itse muovilangan.
Langan sijaan tulostuspää hyödyntää muovimursketta, joka on silputtu pienikokoiseksi hiutaleeksi, esim. elintarvikepakkauksista. Teoriassa pystymme prosessoimaan kaikkia lämmössä sulavia muovilaatuja, mutta fokuksemme on ns. valtamuoveissa, joista muodostuu suurin osa maailman muovisaasteesta. Tarkemmin ottaen polypropeenissa, polyeteenissä ja muovipulloista tutussa PETissä.
Ohittamalla muovilangan valmistus säästämme energiaa, työtä ja logistiikasta aiheutuvia päästöjä. Mikäli jäte- ja etenkin merimuovin kierrättäminen on mahdollista 3D-tulostamalla, pystymme antamaan ongelmalliselle jätteelle uuden taloudellisen arvon ja sitä kautta kannustamaan muovin talteenottoon.