top of page
  • varpu9

Fortum Virén -tuoli


Lasse Virén ja hänen kunniakseen suunniteltu Virén-tuoli.


Kesällä tulee kuluneeksi 50 vuotta Lasse Virénin kuuluisasta juoksusta Münchenin olympialaisissa. Juoksun aikana Virén kaatui, nousi ylös ja voitti lopulta kultaa maailmanennätysajalla. Juhlavuoden kunniaksi Fortum julkaisee Virén-nimikkotuolin, joka edustaa kaikkea sitä, mitä Virénin sisukas juoksukin: jos tuoli kaatuu, se kykenee nostamaan itse itsensä takaisin pystyyn.


Tuoli on 3D-tulostettu Bloft Design Labilla Kerassa Fortum Circo® -kierrätysmuoviseoksesta, jossa kestävyyden takaavat kuluttajamuovipakkauksista kierrätetty muovi sekä selluloosakuidut. Projektin aikana meillä on ollut kunnia tehdä yhteistyötä lukuisien ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa, ja tulos on sen näköinen.


Tuolin alaosaan liitetty kaari ja paino nostavat tuolin pystyyn, kun se kaatuu.


Vuoteen 2019 mennessä vain 9 % kaikesta ihmisen koskaan tuottamasta muovijätteestä oli onnistuttu kierrättämään. Samana vuonna uudesta muovijätteestä ainoastaan 14 % päätyi kierrätykseen asti (lähde: UNEP). Vaikka muovia on helppo syyttää, piilevät suurimmat haasteet kuitenkin globaalisti puutteellisissa jätteenkäsittely- ja kierrätysmenetelmissä, eivät materiaalissa itsessään. Muovin kulutuksen kasvaessa kierrätystä on lisättävä vähintäänkin samassa tahdissa, mieluummin nopeammin. Virén-tuoli onkin vain yksi esimerkki lukemattomista mahdollisuuksista, mitä kierrätysmuovista voi valmistaa ja mitä suuren mittakaavan 3D-tulostus voi tarjota muovin kierrätykselle.


Virén-tuolin jalkojen tulostus Bloft Mk2 3D-tulostimella.


Bloft Design Lab kehittää ainutlaatuista, erittäin suuren kokoluokan 3D-tulostinta, Bloft Mk2:a, joka pystyy hyödyntämään muovia granulaattimuodossa. Tämä mahdollisti myös eri Fortum Circo® -uusiomuovien tulostettavuuden testaamisen sellaisenaan. Tuotekehitysvaiheessa Virén-tuoli tulostettiin ensin osissa, jotka koottiin ja pintakäsiteltiin viimeistellyksi kokonaisuudeksi. Prosessia hiottiin, kunnes tuotantoversio oli valmis tulostettavaksi yhtenä kappaleena. 3D-tulostus on hyvin joustava valmistusmenetelmä piensarjoille, kuten tälle rajoitetulle erälle Virén-tuoleja, ja tuotteita voidaan valmistaa tilauspohjaisesti lyhyellä toimitusajalla.

Valmiit Virén-tuolin jalat.

Virén-tuoli kasattuna valmiina pintakäsittelyyn.Bloft Design Labin toimitusjohtaja Atte Linna sekä Maker3D:n toimitusjohtaja Jarkko Lohilahti testaamassa ensimmäisten tuolien istumamukavuutta.


93 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page