
Projektit
Olemme vuosien saatossa edistäneet 3D-tulostuksen mahdollisuuksia useissa mielenkiintoisissa asiakasprojekteissa. Tällä sivulla voit tutustua referesenssitöihimme.

Fortum Virén -tuoli
2022
Kesällä 2022 tulee kuluneeksi 50 vuotta Lasse Virénin kuuluisasta juoksusta Münchenin olympialaisissa. Juoksun aikana Virén kaatui, nousi ylös ja voitti lopulta kultaa maailmanennätysajalla. Juhlavuoden kunniaksi Fortum julkaisee joka edustaa kaikkea sitä, mitä Virénin sisukas juoksukin: jos tuoli kaatuu, se kykenee nostamaan itse itsensä takaisin pystyyn.
Tuoli suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä lukuisien ammattilaisten kanssa. Se 3D-tulostettiin meillä Fortum Circo® -kierrätysmuoviseoksesta, jossa kestävyyden takaavat kuluttajamuovipakkauksista kierrätetty muovi sekä selluloosakuidut.
​
Vuoteen 2019 mennessä vain 9 % kaikesta ihmisen koskaan tuottamasta muovijätteestä oli onnistuttu kierrättämään. Samana vuonna uudesta muovijätteestä ainoastaan 14 % päätyi kierrätykseen asti (lähde: UNEP). Vaikka muovia on helppo syyttää, piilevät suurimmat haasteet kuitenkin globaalisti puutteellisissa jätteenkäsittely- ja kierrätysmenetelmissä, eivät materiaalissa itsessään. Muovin kulutuksen kasvaessa kierrätystä on lisättävä vähintäänkin samassa tahdissa, mieluummin nopeammin. Virén-tuoli onkin vain yksi esimerkki lukemattomista mahdollisuuksista, mitä kierrätysmuovista voi valmistaa ja mitä suuren mittakaavan 3D-tulostus voi tarjota muovin kierrätykselle.
​
Suuren kokoluokan 3D-tulostimemme Bloft Mk2 pystyy hyödyntämään muovia granulaattimuodossa, mikä mahdollisti myös eri Fortum Circo® -uusiomuovien tulostettavuuden testaamisen sellaisenaan. Tuotekehitysvaiheessa Virén-tuoli tulostettiin ensin osissa, jotka koottiin ja pintakäsiteltiin viimeistellyksi kokonaisuudeksi. Prosessia hiottiin, kunnes tuotantoversio oli valmis tulostettavaksi yhtenä kappaleena. Tuoli viimeisteltiin sileällä pintakäsittelyllä sekä kaarella ja painolla, joiden avulla tuoli nousee pystyyn.

SARA-robotti
2019
​
Forum Virium Helsingin Social & Autonomous Robotic Health Assistant -hankkeen tavoitteena oli kehittää robotti, joka helpottaisi terveydenhuollon ammattilaisten työtaakkaa ja tarjoaisi hoivakodin asukkaille mielekästä sosiaalista toimintaa.
​
Meitä pyydettiin suunnittelemaan prototyyppi robotin kuorelle, joka yhdistäisi kaupallisesti saatavilla olevan Sanbot Elf -robotin ja GIM Roboticsin navigointialustan prototyypin visuaalisesti miellyttävällä tavalla.
​
Luonnostelun jälkeen tarkkailimme robottia ympäristössä ja tulimme nopeasti siihen tulokseen, että navigointialustan päälle kiinnitettävä robotti olisi kallistettava käyttäjää kohti osallistavan ja saavutettavan käyttökokemuksen takaamiseksi.
Teimme muutamia luonnoksia konseptisuunnittelustamme ja esitimme ne asiakkaalle.
Robotit toimitettiin meille 3D-skannattaviksi ja mitattaviksi. Kiinteä malli jaettiin 5 osaan ja kiinnityspisteet lisättiin. Loimme myös tavaratilan pienille esineille, joita robotti saattaisi päästä kuljettamaan. Kokoamisen ja hienosäädön jälkeen kuoren osat vietiin maalattaviksi, ja robotti sai tyylikkään valkoisen pinnan.
Robottia testattiin Kustaankartanon hoivakodissa syksyllä 2019.

Minna Parikka Joan
2019
​
Kenkäsuunnittelija Minna Parikka toivoi suurimittakaavaisen jäljennöksen yhdestä rakastetuimmasta kenkämallistaan, Joan Black-Redistä, esille Helsingin myymälänsä edustalle. Suurennoksen tuli näyttää täsmälleen alkuperäiseltä kengältä, joten suunnittelu vaati kekseliäisyyttä ja huolellisuutta. Lopulta käytimme uutta suurimittakaavaista 3D-tulostusmentelmää ja biohajoavia materiaaleja tämän ainutlaatuisen tuotteen luomisessa.
​
Jäljennös on noin metrin korkuinen, 1,4 metriä pitkä ja yli puoli metriä leveä. Alkuperäisen Joan-kengän pintamateriaali on nahkaa, mutta päädyimme hylkäämään ajatuksen suurennoksen pinnoittamisesta nahalla materiaalin haastavan käyttäytymisen vuoksi. Päätimme valmistaa koko kengän 3D-tulostamalla, mutta muutamassa helpommin käsiteltävässä osassa. Koska kenkä tulisi esille ulkotiloihin, sen täytyi myös olla tarpeeksi tukeva, jotta se ei kaatuisi tuulessa. Kengän sisään liitettiin paino, ja valmis kenkä painoi lopulta 40-50 kg.
​
Kengän tulostusmateriaalina käytettiin täysin biohajoavaa erikoisfilamenttia. Materiaali on ISO 14855 -standardin mukaisesti täysin biohajoavaa, elintarviketurvallista ja valmistettu 100% uusiutuvista luonnonvaroista. Verrattuna PLA:han sen lämmönsieto-ominaisuudet ovat myös huomattavasti paremmat, mikä oli tärkeää kengän ollessa alttiina suoralle auringonvalolle. Tulostettu kenkä pintakäsiteltiin kiiltonahkaisen ulkonäön jäljittelemiseksi.
​
Kenkä on esillä Minna Parikan lippulaivamyymälässä Helsingissä.